Sint-Truiden dient klacht in met burgerlijke partijstelling naar aanleiding van het datalek bij Limburg.net

Op 26 januari 2024

Op woensdag 13 december 2023 kreeg Limburg.net te maken met een grootschalige, criminele cyberaanval. Op 11 januari 2024 hebben de criminelen inzicht gegeven in wat ze effectief gestolen hadden. Op donderdag 25 januari 2024 ontving het lokaal bestuur Sint-Truiden een formele kennisgeving van de directeur van Limburg.net over de gevolgen van de cyberaanval en het standpunt van de bestuurders van Limburg.net. Limburg.net informeert het lokaal bestuur hierbij dat alle gestolen gegevens door het hackerscollectief publiek werden gemaakt. Als gevolg van die kennisname nam het college van burgemeester en schepenen vandaag een standpunt in rond de cyberaanval.

Voor het lokaal bestuur Sint-Truiden is het belangrijk dat alle verantwoordelijkheden onderzocht worden en er een volledig en onbetwistbaar overzicht komt van alle benadeelden. Met het oog om haar rechten én die van haar burgers te vrijwaren, maximaal geïnformeerd te worden en volledige inzage te kunnen krijgen in het dossier, legt het stadsbestuur van Sint-Truiden een klacht met burgerlijke partijstelling neer bij de onderzoeksrechter.

"Gezien de ernst van de recente cyberaanval op Limburg.net hecht het lokaal bestuur Sint-Truiden grote waarde aan het waarborgen van de rechten en privacy van haar burgers. In lijn met deze toewijding en om een volledig en onbetwistbaar overzicht te verkrijgen van alle benadeelden, achten we deze stap noodzakelijk," voegt schepen van Juridische zaken Günther Dauw toe.

Stilaan krijgt het lokaal bestuur een beter zicht op de omvang en de nadelige gevolgen van die Cyberaanval. Het bestuur merkt dat ondertussen ook de ongerustheid bij de inwoners toeneemt en vrezen dat vooral sociaal zwakkeren het grootste slachtoffer dreigen te worden van het datalek. Die ongerustheid is niet onterecht. Mensen worden opgeroepen om extra waakzaam te zijn en nooit bankgegevens of codes te delen. In samenwerking met het Truiers digicenter komt er op korte termijn een extra infosessie rond phishing en identiteitsfraude. Van zodra de datum bekend is, zal dit breed gecommuniceerd worden.

Voorvallen zoals deze benadrukken de waakzaamheid waarmee men moet omgaan met data en onderstrepen het belang van een robuust beveiligingsbeleid. Dergelijke cyberaanvallen hebben immers een grote impact op zowel individuen als de samenleving als geheel.

Praktisch:

  • Meer informatie over de cyberaanval vind je op www.limburg.net/cyberaanval.
  • Wie concrete informatie wil opvragen, kan zijn persoonlijke vraag stellen via de website www.limburg.net/meldingen.
  • Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van identiteitsfraude, kan je aangifte doen bij de politie of via meldpunt.belgie.be. Als je verdachte mails of berichten ziet, stuur je deze het best door naar verdacht [at] safeonweb.be.
  • Op de website www.safeonweb.be vind je heel wat tips rond cyberveiligheid terug en wat je kan doen als je gegevens gestolen zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is