Stadsbestuur Sint-Truiden ontmoedigt zonnepanelen

Op 22 februari 2018, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

In de nieuwe bouwvoorschriften van de stad Sint-Truiden wordt de aanleg van daktuinen en -groen op platte daken verplicht in de binnenstad en de dorpen.  “Een ondoordachte maatregel die als gevolg heeft dat de aanleg van zonnepanelen, - boilers of andere energieverbeterende installaties ontmoedigd wordt, omdat een groendak al een grote bijkomende investering is ”, zegt N-VA-fractieleider Jelle Engelbosch (N-VA)

Burgemeester Heeren (CD&V) en bevoegd schepen Pascal Vossius kwamen uit de lucht vallen toen N-VA-fractievoorzitter Jelle Engelbosch hen wees op dit ongewenst effect. Zij voeren de maatregel in omdat ze zonnepanelen willen ontmoedigen. Visueel storend volgens schepen Pascal Vossius (Open VLD).

“Het is duidelijk dat dit een ondoordachte maatregel is. Terwijl in heel Vlaanderen de omslag naar meer zonnepanelen en alternatieve energiebronnen wordt ondersteund, beslist men in Sint-Truiden de omgekeerde beweging te doen. Benieuwd of Open VLD-minister Tommelein deze doelstelling van zijn partijgenoten in Sint-Truiden zal kunnen smaken”, vraagt Engelbosch zich af.

Om de scheve situatie alsnog recht te zetten, diende Engelbosch een amendement in.  Hij stelde voor om de eigenaar zelf de keuze te laten maken tussen een groendak of zonnepanelen. Na enig aarzelen wilde de meerderheid slechts gedeeltelijk tegemoet komen aan deze verandering: in de dorpen zou de groendakverplichting wegvallen.

“Door slechts gedeeltelijk tegemoet te komen aan mijn voorgestelde aanpassingen, blijft de totale bouwkost in Sint-Truiden duurder dan de rest van Vlaanderen.  Tijdens verkiezingen spreekt men van inzetten op betaalbaar wonen, maar in het beleid maken ze bouwen en wonen in Sint-Truiden net duurder.”, besluit Jelle Engelbosch.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is