Stadsbestuur opnieuw schuldig aan belangenvermenging

Op 16 september 2015, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden
Inname openbaar terrein

De Limburgse Gouverneur schorst opnieuw een beslissing van de Gemeenteraad van Sint-Truiden na belangenvermenging van Schepen Erik Carlier (CD&V).  Die agendeerde zonder schroom een vrijstelling van belasting voor zijn werkgever. Het is reeds de derde keer dit jaar dat de Schepen tegen de lamp loopt.

Na een klacht van N-VA-raadslid Jo François vernietigde Gouverneur Reynders de gemeenteraadsbeslissing onmiddellijk. De meerderheid besliste immers tijdens de Gemeenteraad van 26 mei om de bouwmaatschappij ‘Kleine Landeigendom’, waar Carlier directeur van is, vrij te stellen van de belasting voor inname van het openbaar domein. Voor een gemiddeld bouwproject betekent dit al snel een kwijtschelding van 20.000 euro. Particulieren en andere bouwfirma’s worden niet vrijgesteld.

Positie onhoudbaar

“De teller van vernietigde beslissingen van dit bestuur is niet meer bij te houden”, zegt Jo François. “En alle vernietigingen zijn het gevolg van belangenvermenging. Voor Carlier persoonlijk is dit al de derde dit jaar.” Raadslid François eist dat de Schepen een keuze maakt. “Of hij blijft directeur van de bouwmaatschappij of hij blijft Schepen. Maar zoals hij nu de zaken continu vermengt, wordt zijn functioneren onhoudbaar.”

N-VA-fractieleider Jelle Engelbosch roept de burgemeester op om orde op zaken te stellen binnen haar ploeg. “Burgemeester Heeren (CD&V) is de eindverantwoordelijke, maar in plaats van een einde te maken aan deze onfrisse praktijken en vriendjespolitiek, daagt zij de oppositie hooghartig uit.”

Amper een maand geleden vernietigde de Raad van State nog een Ruimtelijk Uitvoeringsplan waar Schepen Carlier plots extra bouwmogelijkheden verkreeg. Begin dit jaar vernietigde Binnenlands Bestuur een beslissing over bouwgronden in Velm, waarin er een persoonlijk belang was voor de Schepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is