Stad wil opgravingen Groenmarkt beperken

Op 25 mei 2019, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

Schepen van Onroerend Erfgoed Jelle Engelbosch (N-VA) vindt dat de archeologische opgravingen op de Groenmarkt in Sint-Truiden moeten worden ingeperkt. Hij laat daarom de archeologienota bijsturen. “De belangrijke vondsten zijn gedaan, nu moeten keuzes gemaakt worden.”

Sinds de start van de werken in januari is nog maar een klein deel van het onderzoeksgebied opgegraven. Toch werden al meer dan 800 skeletten blootgelegd. "De kans is zeer reëel dat de concentratie van begravingen toeneemt naarmate de werken opschuiven richting kerk", zegt archeoloog Maxime Hoebreckx. "Het zou best kunnen dat hier 4500 à 5000 mensen begraven liggen, of misschien nog meer."

Bijsturing

Dat zijn er veel meer dan oorspronkelijk gedacht, waardoor de timing van de werken behoorlijk zou kunnen uitlopen. Schepen Jelle Engelbosch grijpt daarom in en laat de archeologienota bijsturen. "De belangrijkste vondsten zijn gedaan en nu moeten keuzes gemaakt worden", vindt hij. "Ik wil niet dat onze middenstand met een extra half jaar werken wordt geconfronteerd en dat we nog eens 600.000 euro extra hieraan moeten uitgeven."

Toekomst

De werken duren sowieso nog tot eind dit jaar. Na de opgravingen zal de Groenmarkt omgevormd worden tot een volwaardig plein - en dus niet langer een parking - met een fontein, bankjes en echte bomen. 

(Bron: Het Belang van Limburg, 25/05/2019)


 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is