Sint-Truiden zit met 66,7 opvangplaatsen per 100 kindjes boven het Vlaams gemiddelde

Op 13 november 2023
Kinderopvang Sint-Truiden

In Vlaanderen is de vraag naar kinderopvang groot. Gemiddeld zijn er 43,9 opvangplaatsen per 100 kinderen die jonger zijn dan 2,5 jaar. Sint-Truiden scoort bovengemiddeld met 66,7 plaatsen per 100 kinderen maar zelfs dat is te weinig. “Zo goed als alle plaatsen zijn volzet”, vertelt schepen van Kinderopvang Nina Kvikvinia (N-VA).

 

 

 

Vraag en antwoord van HLN journaliste Leen De Bleser en schepen Nina Kvikvinia:

Vraag 1: Hoeveel plaatsen voor kinderopvang 0 tot 2,5 jaar zijn er op dit moment in Sint-Truiden?

Antwoord: Er zijn in totaal 526 opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar.

Vraag 2: Hoeveel kinderen zitten er in de gemeentecrèche, prive-crèche, onthaalmoeder, en eventuele andere initiatieven? Maw: hoeveel van die plaatsen zijn er ingenomen.

Antwoord: Zo goed als alle opvangplaatsen zijn volzet. Er zijn momenteel nog enkele plaatsen vrij in de deelgemeente Zepperen. Een aantal andere opvanginitiatieven op het grondgebied Sint-Truiden hebben nog 1 of 2 dagen vrij per week. De meeste initiatieven in het centrum zijn voorlopig volzet tot eind 2024.

Vraag 3: Hoeveel kinderen tussen 0 en 2,5 jaar zijn er momenteel in Sint-Truiden?

Antwoord: er zijn in totaal 778 kinderen tussen 0 en 2,5 jaar.

Vraag 4: Is er een tekort of overschot qua plaatsen? Wat zijn de huidige en verdere plannen om kinderopvang in uw gemeente te ondersteunen?

Antwoord: In 2022 waren er 147 opvangvragen. Voor 19 opvangvragen kon er geen opvangvoorstel gevonden worden.

In 2023 zijn er tot op heden 132 opvangvragen. Voor 30 opvangvragen kon er geen opvangvoorstel gevonden worden.

De redenen dat er geen opvangvoorstel kon gevonden worden zijn o.a. het gaat om dringende aanvragen,  aanvragen enkel in het centrum (omdat het gezin geen vervoer heeft om zich makkelijk buiten het centrum te verplaatsen), aanvragen voor een inkomensgerelateerde opvangplaats die beperkt zijn in aantal, laattijdige aanvragen…

Het college van burgemeester en schepenen bekrachtigt weldra het dossier betreft de opstart van een digitaal platform om (toekomstige) ouders te helpen en begeleiden bij hun opvangvraag.

Voor verdere vragen en ondersteuning kunnen ouders ook altijd persoonlijk terecht bij het KindInfoPunt.

Het lokaal bestuur blijft inzetten op dienstverlening op maat om allochtone en/of kwetsbare gezinnen te ondersteunen bij hun opvangvraag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is