U bent hier
Resistente meidoornhagen als antwoord op bacterievuur
Haspengouw – In 2016 was er in Vlaanderen opnieuw een verhoging van het aantal infecties met bacterievuur op meidoornhagen en fruitbomen. Jelle Engelbosch (N-VA) pleit voor de subsidiëring van resistente soorten als oplossing voor dit probleem.
Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt de aanleg van zogenaamde kleine landschapselementen. Hiertoe behoren ook meidoornhagen, omdat ze zorgen voor meer biodiversiteit. Jammer genoeg lijken deze de verspreiding van bacterievuur te versterken, een ziekte die vooral onze fruitplantages treft. Engelbosch pleit ervoor om de aanplantsubsidies voortaan ook open te stellen voor meidoornsoorten die bestand zijn tegen bacterievuur, om zo het risico op besmetting van fruitbomen te beperken. Het gaat meer bepaald om de Crataegus phaenopyrum en de Crataegus Succulenta Jubilee, een Noord-Amerikaanse en een in Nederland ontwikkelde soort. We moeten ook overwegen of we in beperkte zones rond professionele fruitkwekerijen, de mogelijkheid om de inheemse meidoorn gesubsidieerd aan te planten, niet moeten herzien. Wel benadrukt Engelbosch dat de nieuwe resistente meidoornsoorten geen ongewilde effecten mogen hebben op de inheemse biodiversiteit.
Minister Schauvliege geeft gehoor aan deze oproep en laat nu onderzoeken of de twee resistente variëteiten in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor subsidies. De subsidies voor de gebruikelijke soorten wil ze voorlopig niet opheffen. Engelbosch vindt dit alvast een stap in de goede richting.