Project vriendENtaal zit in de lift in Limburg

Op 3 oktober 2024

Steeds meer Limburgers tonen interesse om Nederlands te oefenen in een ontspannen sfeer. Om aan de stijgende vraag te voldoen, startte het Agentschap Integratie en Inburgering in september maar liefst 4 nieuwe groepen van vriendENtaal op in samenwerking met de lokale besturen. Daarmee komt het aantal groepen waar taalleerders samen met Nederlandstalige vrijwilligers hun Nederlands kunnen oefenen op 28 in Limburg.

“Onze groep van vriendENtaal wordt nu, tijdens de week van het Nederlands extra in de kijker gezet. Dit, dankzij de geboekte resultaten en opgebouwde ervaringen. VriendENtaal-groepjes komen elke week samen om Nederlands te praten. Vrijwilligers bieden op een concrete manier hulp aan nieuwkomers, die de kans krijgen om Nederlands te oefenen en hun netwerk uit te bouwen. En dat is een uitstekende zaak voor hun integratie in de lokale gemeenschap en hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Taal is immers een verbindende factor en een basisvoorwaarde voor een succesvolle school- en professionele loopbaan. We zetten het goede werk onverminderd verder", zegt schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour.

“VriendENtaal is bedoeld om taalbarrières te doorbreken en sociale cohesie te bevorderen. Anderstaligen kunnen er in een ontspannen en ondersteunende omgeving hun Nederlands oefenen”, zegt Ann Geukens, regiomanager Limburg van het Agentschap Integratie en Inburgering. “Nederlandstalige vrijwilligers spelen een cruciale rol door gespreksthema’s aan te reiken, activiteiten te organiseren en een veilige ruimte te creëren waar deelnemers zich op hun gemak voelen om te oefenen.” 

Taalvaardigheid en wederzijds begrip bevorderen

Het leren van een nieuwe taal kan uitdagend zijn, vooral zonder voldoende oefenkansen buiten de klas. “VriendENtaal biedt deze broodnodige oefenmomenten en helpt deelnemers om hun taalvaardigheden in het dagelijks leven toe te passen. Bovendien bevordert het programma wederzijds begrip en respect tussen verschillende culturen”, aldus Geukens. 

Elke week komen ze samen om elkaar te ontmoeten en Nederlands te praten. “We praten over gewone dingen: onze feesten, tradities, gezin, kinderen, werk, ... Soms gaan we ook eens samen op uitstap. Voor ons zijn de componenten ‘vriend’ en ‘taal’ even belangrijk. Het is mooi om te zien hoe er hechte vriendschappen ontstaan tussen deelnemers en vrijwilligers. Samen bouwen we aan een inclusieve samenleving waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien”, besluit Geukens. 

Praktisch

Wil je je inzetten als vrijwilliger of ken je iemand die wil deelnemen aan dit programma? Neem dan contact op met een vriendENtaalgroep in je buurt. Meer info en alle locaties in Limburg vind je op https://integratie-inburgering.be/vriendentaal

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is