U bent hier
Primeur in Limburg: extra schakeljaar via BENO voor anderstalige nieuwkomers
De stad Sint-Truiden, Ligo Zuid, CVO Cursa, CVO Q-Rios, de VDAB, Hasp-O Centrum en het agentschap Integratie-Inburgering hebben hun krachten gebundeld. Vanaf dit schooljaar, 2022-2023, bieden zij een BENO-traject aan voor anderstalige nieuwkomers. Hierdoor kunnen jongeren een schakeljaar volgen waarin ze zich verder voorbereiden op doorstroom naar hoger onderwijs of naar de arbeidsmarkt.
BENO staat voor “BasisEducatie Na Okan”. Dat wil zeggen dat anderstalige nieuwkomers een extra schakeljaar kunnen volgen na de onthaalklas. Tijdens dat BENO-jaar worden de arbeidscompetenties van de jongeren versterkt en wordt er gezocht naar de interesses en talenten van de jongeren. Op die manier kunnen ze veel gerichter worden toegeleid naar de arbeidsmarkt of naar een hogere opleiding volgens hun competenties. Belangrijke aspecten binnen de opleiding zijn enerzijds het versterken van basisvaardigheden: Nederlands (en Nederlands op de opleidingsvloer), rekenen, ICT en communicatie. Deze vakken worden gegeven door Ligo. Anderzijds maken de studenten kennis met verschillende opleidingen rond knelpuntberoepen gegeven via de CVO's (centra voor volwassenenonderwijs). De VDAB en het Agentschap Integratie-Inburgering zorgen mee voor de goede ondersteuning van de cursisten.
Leerontwikkeling met toekomstperspectief
“Met dit extra schakeljaar willen we elke student de nodige ondersteuning geven in hun verdere leerontwikkeling. De basis die we aanbieden versterkt hen en motiveert hen om richting te geven aan hun toekomst. We laten de keuze aan elke jongere om verder te studeren of voor een beroepsopleiding te kiezen. Op dit moment zijn al 12 jongeren ingeschreven en we hopen nog meer anderstalige nieuwkomers naar dit traject te begeleiden. Op die manier geven we hen alle kansen voor hun latere beroepsleven”, vertelt de schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia.
“BENO maakt de cursisten in 1 schooljaar sterker in Nederlands, wiskunde, communicatie, ICT, technische skills zoals fietsen herstellen of belangrijke trajecten zoals lessen rond het rijbewijs. De jongeren krijgen een beter idee van wat zij graag doen en goed kunnen. Zo worden die toekomstplannen en kansen alleen maar groter.’ Vervolgt schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia.
Investeren!
“Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk jongeren aan het werk krijgen. Dat maakt ons land economisch én maatschappelijk sterker. Verschillende projecten ondersteunen onze jongeren hierin. Zo biedt de VDAB een variatie aan hulpmiddelen aan zoals beroepsoriëntatietesten, sollicitatietips of begeleiding door bemiddelaars en sollicitatiecoaches. Ook jobbeurzen, zoals de recente horecabeurs in Sint-Truiden, brengen werkzoekenden en werkgevers dichter bij elkaar”, vertelt Nina Kvikvinia. “BENO richt zich tot een specifieke groep binnen de jongeren waar de uitdaging om allerlei redenen nog groter is. Door te investeren in de opleiding van deze specifieke doelgroepen voorkomen we dat de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt naast de boot vallen en geven we potentieel talent extra kansen om te slagen in verdere studies. Sint-Truiden is de eerste Limburgse stad waar dit uniek concept wordt uitgerold. Project BENO loopt gedurende drie jaar en wordt na elk schooljaar geëvalueerd”.