Oorlogsmonument Stapelstraat definitief beschermd

Op 5 februari 2024

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele ondertekent weldra de definitieve bescherming van het Oorlogsmonument van beeldhouwer Victor De Haen.

Het oorlogsgedenkteken aan de Stapelstraat werd op 22 januari 2014 al eens beschermd als monument. Tijdens deze beschermingsprocedure (volgens het decreet van 3 maart 1976) gaf de stad Sint-Truiden aan dat omwille van de heraanleg van het plein het monument verplaatst zou worden. Daarom werd een opheffingsprocedure opgestart in 2016 om het monument dan na de verplaatsing op zijn nieuwe locatie te beschermen. De definitieve opheffing van dit monument werd ondertekend op 22 september 2017. Na deze opheffingsprocedure besliste de stad Sint-Truiden het plein niet heraan te leggen en het gedenkteken niet te verplaatsen. Op 10 januari 2024 werd de voorlopige bescherming ondertekend om het gedenkteken op dezelfde locatie opnieuw als monument te beschermen.

“Als schepen van Onroerend Erfgoed en Monumenten ben ik enorm blij met deze erkenning. Het oorlogsmonument in de Stapelstraat is een waardevol stuk historisch erfgoed ter herdenking van zowel WO I als WO II. Het beeldhouwwerk heeft ook een grote artistieke waarde en het getuigt van een rijke symbolentaal. Onze patroonheilige Sint-Trudo staat centraal en wordt letterlijk omringd door soldaten en burgers. Elk personage drukt een andere gemoedstoestand uit. De bloementuil die later werd toegevoegd door de Truiense kunstsmid Pierre Radoux vormt een absolute meerwaarde voor het werk”, zegt Mieke Claes.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is