Middeleeuwse klerkenkapel blootgelegd op Groenmarkt

Op 11 april 2019, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

Archeologen hebben tijdens hun opgravingen op de Groenmarkt de funderingen van een klerkenkapel blootgelegd. Het gaat om een 13de-eeuws gebouw dat dienstdeed als begraafplaats van de toenmalige Truiense elite. 

Het gebouw werd in 1775 afgebroken en gereconstrueerd. Maar de restanten die nu aan het licht kwamen, zijn weldegelijk afkomstig van de kapel in zijn oorspronkelijke vorm. "Dit is best een bijzondere ontdekking. De klerkenkapel is een zogenaamde elitekapel en fungeerde dikwijls als begraafplaats voor de stedelijke machthebbers uit die tijd. Het is dus niet uit te sluiten dat de onderzoekers binnenkort een skelet zullen blootleggen dat toe te schrijven is aan een bekend historisch figuur uit onze stad", verduidelijkt schepen van Onroerend Erfgoed Jelle Engelbosch.

Erfgoedstad Sint-Truiden

De archeologische werken op de Groenmarkt gaan vlot vooruit. Naast de klerkenkapel hebben de onderzoekers ondertussen meer dan 900 menselijke skeletten in de werfzone aangetroffen. De overgrote meerderheid van hun vondsten dateert van de 17de tot de 18de eeuw; maar sommige ontdekkingen gaan zelfs terug tot de 12de eeuw.

Enkele van deze ontdekkingen, waaronder twee integrale skeletten, zullen worden uitgestald in het stadhuis op de Grote Markt. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is