Meerderheid weigert openheid in dossiers, oppositie stapt op tijdens gemeenteraad

Op 21 juni 2016, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden
Jelle Engelbosch

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag stapten oppositiepartijen N-VA en Sp.a al na enkele agendapunten op. Aanleiding was een laattijdige verplaatsing van de Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Agost de week voordien, waardoor de oppositie toen niet aanwezig kon zijn. De jaarrekening die toen besproken werd, lag maandag ter stemming op de gemeenteraad.

Maar er is meer aan de hand. Al weken houdt de meerderheid bezwarende informatie bewust achter. “Het is continu hetzelfde verhaal”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA). “De meerderheid doet er alles aan om onze controlerende taak onmogelijk te maken. Al weken worden wij aan het lijntje gehouden als we bepaalde dossiers opvragen. Je zou bijna denken dat ze iets te verbergen hebben.” 

“De gemeenteraad in Sint-Truiden lijkt overbodig te worden”, vult Filip Moers (Sp.a) aan. “Hun arrogantie is grenzeloos. Ze antwoorden niet, halen de schouders op of lachen ons gewoon uit. We hoeven dit gebrek aan respect niet te pikken en zijn daarom opgestapt. Dat motiveert ons nog meer om de onderste steen boven te halen en eventuele malversaties aan het licht te brengen.”

Persoonlijke dossiers goedgekeurd

Door het opstappen van de oppositie kon de gemeenteraad even later niet meer geldig vergaderen. Wegens mogelijke belangenvermenging moesten immers verschillende gemeenteraadsleden van de meerderheid buitengaan. Zij bleven echter stoïcijns zitten en keurden hun persoonlijke dossiers mee goed. “Wij beraden ons nog of we de gemeenteraad ongeldig laten verklaren”, zeggen Engelbosch en Moers. “Liever zouden we inhoudelijk meewerken aan de dossiers maar onze uitgestoken hand wordt continu afgeslagen. Het wordt stilaan onmogelijk om ons werk te doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is