U bent hier
Meerderheid negeert oppositie in Truiense gemeenteraad
Tijdens de gemeenteraad van vorige maandag bleek andermaal dat de meerderheid haar zin doet en kritische, vaak constructieve opmerkingen van de oppositie gewoon naast zich neerlegt.
1) Zo is de N-VA het er niet mee eens dat er van de gemeenteraden in de toekomst geen geluidsband meer mag gemaakt worden. Ons lijkt het nochtans handig voor de secretaris, die verondersteld wordt een correct en volledig verslag op te maken, met voeling voor nuances. Misschien vindt de meerderheid het 'handiger' zonder geluidsband, zodat bepaalde 'gevoeligheden' naar eigen goeddunken weggelaten of verdraaid kunnen worden. De N-VA fractie heeft dan beslist om - op kosten van de N-VA uiteraard - de vergadering te laten vastleggen op film. Dit is wettelijk: de gemeenteraad is immers openbaar. Zo zullen wij stukjes van de film in detoekomst graag op onze website tonen.
2) De meerderheid vroeg de goedkeuring van de raad om in het stadhuis op de Grote Markt twee keukens te installeren, eentje op de gelijkvloerse verdieping en eentje op de eerste verdieping. Budget: 40.000 EUR. Als je bedenkt er er koffie moet gezet worden voor het personeel of voor een vergadering, dat er een koelkast nodig is om frisdrank op te slaan en eventueel een voorraadje wijn voor een eventuele receptie en dat er bovendien een lift aanwezig is in het gebouw, vindt de N-VA deze kosten overbodig en zwaar overdreven. Wij stemden dan ook tegen, maar het kon andermaal niet baten. Klik hier voor het videofragment.
3) Van de buurtactiveringspremies werd in het verleden geprofiteerd. Het werd zo iets als een buurtanimatiepremie, aangezien er buurten waren die tot zes activiteiten per jaar door de stad lieten sponsoren. De meerderheid had dus een punt toen ze het reglement aanpaste. Voortaan kan er maximaal nog twee keer per jaar een buurtactiveringspremie aangevraagd worden. Maar in het nieuwe reglement staat dat de verantwoordelijke van de buurt OF het gehele buurtcomité kan geschorst worden als er misbruiken aan het licht zouden komen. Hier klopt iets niet: het buurtcomité moet o.i. dan geschorst worden. Als enkel de verantwoordelijke geschorst wordt, geeft hij de fakkel toch gewoon door aan de buurman of niet soms ?
4) Diverse kerkfabrieken gaan bescheiden leningen aan om een veiligheidsinstallatie of dergelijke te laten verbeteren of aan te brengen. De stad moet dan garant staan voor een lening van bijvoorbeeld 5.000 EUR, die op 10 (!) jaar moet terugbetaald worden. Dat is ongeveer 480 EUR per jaar. Dat kost o.i. meer aan papperassen!
5) Voor ieder kind dat in onze stad geboren of geadopteerd wordt ontvangen de ouders 25 EUR. Hiervoor koop je nauwelijks een doos luiers. De N-VA stelde voor om bij een geboorte het gezin een zwemabonnement cadeau te doen om dit te gebruiken voor watergewenning voor de kleintjes. Dit kost minder voor de stad en het is een goede zaak voor het gezin. 'Neen', zei de meerderheid. Wij vonden het nochtans een creatief alternatief.
Wordt vervolgd...