Kritiek van N-VA op Waalse feesten in Vlaanderen

Op 24 september 2010, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

B-Plus is geen politieke partij, maar een drukkingsgroep die ijvert voor betere communautaire verstandhouding en verdraagzaamheid in een federaal België. Voor burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) zijn de Feesten een gelegenheid om de economische banden tussen Sint-Truiden en de Waalse grensgemeenten aan te halen.

N-VA Sint-Truiden maakt kanttekeningen bij de Feesten. De partij is niet tegen Waalse Feesten in Vlaanderen, maar begrijpt niet dat de burgemeester zich achter dit initiatief plaatst en middelen van de stad vrijmaakt. 'We roepen de burgemeester op om werk te maken van een echt volksfeest op 11juli. 'De 11juli-feesten stellen in vergelijking met andere gemeenten maar weinig voor in Sint-Truiden. Het feest van de eigen gemeenschap moet voorrang krijgen op het feest van een bevriende regio', zegt N-VA-secretaris Hans Govaerts.

Om 11uur is er in De Club van het Cultuurcentrum De Bogaard een receptie waarop alle gemeenteraden van het land zijn uitgenodigd, samen met de ministers van de federale en regionale regeringen. Tijdens de receptie wordt de 'Prijs voor politieke moed' uitgereikt. De prijs gaat naar een Vlaamse en een Waalse bekende figuur, die gehecht is aan het federalisme en boven de communautaire polemiek staat. De Feesten worden om 20uur met het eerste Waalse humorfestival in Vlaanderen afgesloten. De bekende Waalse humoristen Les Frères Taloche, Alex Vizorek en Stefan Cuvelier treden in het Nederlands in De Bogaard op. Peter van het festival is Bert Kruysmans, die vorig jaar een eerste Vlaams humorfestival in Wallonië hield. (ELS)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is