Kritiek op Waalse feesten in Sint-Truiden

Op 24 september 2010, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

N-VA Sint-Truiden roept burgemeester Vandenhove op om werk te maken van een echt volksfeest op 11 juli alvorens de Waalse feestdag te vieren in Sint-Truiden.

De stad Sint-Truiden organiseert op 26 september samen met de politieke drukkingsgroep B-Plus Waalse feesten in Sint-Truiden. N-VA Sint-Truiden steunt elke uiting van identiteit van een volk en heeft dus geen enkel probleem met Waalse feesten in Vlaanderen. Integendeel, als stad niet ver van Vlaams-Waalse grens heeft Sint-Truiden er alle belang aan een goede relatie met onze Franstalige buren. De Truiense horeca en middenstand kunnen er alleen maar wel bij varen.

N-VA Sint-Truiden betreurt het echter dat bestuurslid van B-plus Vandenhove zich als burgemeester onmiddellijk achter dit initiatief schaart en middelen van de stad hiervoor vrijmaakt. Dit terwijl de 11 juli feesten in Sint-Truiden, in vergelijk met vele andere gemeenten, al jaren weinig voorstellen. Een academische lezing, een komisch of muzikaal intermezzo en een receptie nadien. Dat is het zowat. En uiteraard de toespraak van Vandenhove zelf. Jaar na jaar is de kern van zijn 11 juli boodschap allesbehalve pro Vlaams. Samengevat komt het erop neer dat de Vlamingen vooral blij moeten zijn dat België bestaat en dat er eigenlijk weinig reden tot feesten is.

N-VA Sint-Truiden is van mening dat het feest van de eigen gemeenschap nog altijd voorrang moet krijgen op het feest van een bevriende regio. Wij roepen  burgemeester Vandenhove daarom op om werk te maken van een echt Vlaams volksfeest op 11 juli alvorens de Waalse feestdag te vieren in Sint-Truiden.

We hopen dat onze Zuiderburen het voorbije weekend van hun feestdag genoten hebben en dat de Waalse feesten in Sint-Truiden in het teken zullen staan van het vertrouwen in eigen kunnen en van een toenemende vraag tot meer zelfstandigheid van Wallonië. Want net als Vlaanderen heeft ook Wallonië alle troeven in handen om een sterke regio binnen Europa te worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is