Jaarverslag Politie

Op 1 september 2010, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

Als we het meest recente jaarverslag van de politie moeten geloven is Sint-Truiden een veilige stad met relatief weinig problemen. Om dit te geloven moet u de cijfers wel ‘juist’ interpreteren door tijdens het lezen er van toch wel rekening te houden met “het feit dat de stijging van meldingen vooral te maken heeft met de laagdrempeligheid van het politiehuis en het feit dat u tegenwoordig nogal snel durft gaan klagen”, dixit het voorwoord.

Wij van de N-VA houden niet zo van dit soort bochtenwerk en rare interpretaties maar kijken liever naar de werkelijkheid.  De feiten op een periode van vijf jaar zijn de volgende:
- stijging van het aantal gauw-  en winkeldiefstallen met respectievelijk 43 en 125%;
- stijging van het aantal interventies met 50%;
- verviervoudiging van het aantal problemen met jeugd (leerplicht, jeugdbescherming,..);
- verdubbeling van het aantal meldingen inzake overlast;
- verzesvoudiging van de gemeentelijk administratieve sancties (vechtpartijen, vandalisme, sluikstorten,..).

Volgens onze burgemeester is criminaliteit nu éénmaal van alle tijden en is het de politieorganisatie die zich moet aanpassen aan de “gewijzigde maatschappelijke  evoluties”  U begrijpt zelf rond welke hete brij hij draait. Nog volgens Vandenhove moeten we de veiligheidscijfers altijd in relatie met de oplossingsgraad zien.  Van oorzaken aanpakken heeft de Truiense burgervader blijkbaar nog nooit gehoord.

Als we het jaarverslag doornemen stellen we verder nog vast dat de prioriteiten blijkbaar liggen op het vlak van studiedagen, het houden van enquêtes, leefbaarheidsbabbeltjes, opendeurdagen en buurtbevragingen.  Volgens ons heeft de burger geen nood aan deze werkuurverslindende theekransjes maar wil de Truienaar een goede politiewerking die klaarstaat wanneer het echt nodig is.  Het is niet normaal  dat je in het weekend soms tot 2 uur moet wachten op hulp omdat er slechts twee interventieploegen zijn die de volledige politiezone Gingelom-Sint-Truiden-Nieuwerkerken moeten bedienen.

Het is al te makkelijk de politie af te rekenen op het gekozen beleid.  De werkelijkheid is dat deze mensen continu hun uiterste best doen om de problemen aan te pakken en de burger van dienst te zijn.  Het onthaal in het politiehuis, de luisterbereidheid en de wil om een oplossing voor elk probleem te vinden is er één van nooit geziene klantvriendelijkheid en een voorbeeld voor vele andere steden en gemeentes.  Getuige daarvan zijn ondermeer de weinige klachten die werden ingediend tegen politieambtenaren, klachten die ook nog eens ongegrond bleken te zijn.  Uiteraard is het niet leuk een ijverige agent tegen te komen die je voor de minste bagatel op de bon slingert, maar bedenk dan dat hij of zij enkel orders van hogerhand uitvoert.

Een reactie van de leden van de politieraad hebben we niet gehoord. Voor hen is er blijkbaar geen vuiltje aan de lucht.  Wij vermoeden dat ze pas enkele weken voor de volgende verkiezingen uit hun winterslaap zullen ontwaken en moord en brand gaan schreeuwen. 

Na herhaaldelijke vernielingen van de toeristische infoborden aan de Veemarkt werd besloten deze borden niet meer te vervangen.  Eenzelfde verhaal met de glazen geboorteborden in het stadspark.  Continu werden deze kapotgeslagen dus exit geboorteborden.

Deze capitulatie is een totaal verkeerd signaal en geeft duidelijk aan dat vandalen in Sint-Truiden straffeloos hun slag thuis halen ten koste van leuke stedelijke initiatieven.

Het geld van de vele herstellingen had nuttiger besteed kunnen worden door het plaatsen van (desnoods tijdelijke) camera’s op deze delictgevoelige plaatsen.  Waarom vooral de sp.a zich tegen het gericht gebruik van camera’s blijft verzetten is ons een raadsel.

Als het zo verder gaat wordt dan straks ook de zaterdagmarkt  afgeschaft  wegens te veel gauwdiefstallen?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is