Het leven zoals het is... de Gemeenteraad - mei 2016

Op 6 juni 2016, over deze onderwerpen: Filmpjes gemeenteraad, Politiek in Sint-Truiden
Sint-Truiden

Camera's Stayen eindelijk vergund

Na herhaaldelijke vragen van N-VA over de aanwezige camerabewaking op Stayen stond eindelijk een regularisatiedossier op de gemeenteraad. De camera’s hangen reeds geruime tijd, doch zonder de nodige toelatingen. De N-VA is voorstander van camerabewaking door de overheid maar vraagt om met de nodige voorzichtigheid toelatingen te verstrekken aan private ondernemingen. Vanuit de voetbalwet is er een bijzonder regeling voor stadions maar dan nog zijn er voorwaarden die moeten vervuld worden. Omdat onze fractie bezorgde vragen kreeg over de privacy van de omwonenden vroeg fractieleider Jelle Engelbosch de beelden op. Hieruit blijkt duidelijk dat de camera’s enkel op de openbare weg gericht zijn en geen woningen, private terrassen of tuinen filmen. De N-VA keurde het agendapunt dan ook goed maar eiste uitdrukkelijk dat er in de toekomst geen camerabeelden meer op sociale media zouden verschijnen, zoals enkele weken geleden wel gebeurde.

 

Greensky-rendement onder de verwachtingen, geld gebruikt voor feestjes

Sint-Truiden zal voor de tweede keer op korte tijd investeren in windmolens die niet op Truiens grondgebied staan. Ditmaal geeft de stad 1,7 miljoen euro uit aan windmolens in Wallonië. Bij de bespreking van het rapport van de eerste investering werd duidelijk dat het bruto rendement van de windmolens onder de verwachtingen blijft. Daar bovenop ontdekte N-VA raadslid Jo François dat maar liefst 150.000 euro uitgegeven werd aan feestjes en recepties. "Dat is werkelijk absurd. De investering in windenergie is puur professioneel en het aantal partners in dit project is beperkt. Dat er dan 150.000 euro wordt uitgegeven aan plezier en relatiegeschenken gaat mijn petje te boven." Gevraagd naar zowel de verantwoording voor het feestbudget als het bruto rendement van de windmolens moest schepen Vautmans het antwoord schuldig blijven.

 

Stadsbestuur wil parkeerretributies loskoppelen van concessievergoeding maar weigert amendement dat dubbelzinnigheid uitsluit

Het stadsbestuur wil een einde maken aan de onrechtvaardige dubbele rol van de parkeerbeheerder die tegelijk rechter en partij is in Sint-Truiden. Eindelijk, want N-VA hamert er al maanden op dat het aantal uitgeschreven boetes moet losgekoppeld worden van de vergoeding van de parkeeruitbater. Bij de bespreking van het agendapunt op de gemeenteraad viel echter op dat het stadsbestuur toch nog achterpoortjes wil openlaten voor de toekomstige beheerder. N-VA-fractieleider Jelle Engelbosch diende daarop een amendement in om alle dubbelzinnigheden op te lossen, maar dat werd zonder schroom afgekeurd. Het blijft dus afwachten of er werkelijk iets zal veranderen.

 

Vernieuwde indeling zaterdagmarkt is schot in de roos

Op de gemeenteraad werd het nieuwe marktplan goedgekeurd. De N-VA fractie feliciteerde de marktleider en de marktcommissie met dit huzarenstukje van herorganisatie. Fractieleider Jelle Engelbosch: "Het was geen makkelijke opdracht om alle marktkramers tevreden te houden en met ieders wensen rekening te houden. Dat dit toch gelukt is, concludeer ik uit de positieve reacties die ik hoor van bezoekers en van de marktkramers zelf. Proficiat aan de marktleider."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is