Het geld is op en het gat is groot

Op 2 april 2013, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

Slaap gerust burgers van Sint-Truiden, de gemeenteraad heeft met nipte meerderheid de begroting voor 2013 goedgekeurd en waakt dus over uw centen, of zo denkt u toch.

Niets is minder waar. Nog nooit had de stad zoveel schulden als nu; samen met de schulden van het OCMW en het AGOST zijn er meer dan 100 miljoen euros aan leningen terug te betalen.

En toch wordt ook voor 2013 alweer een bijkomend tekort voorzien waardoor de kleine spaarpot die uit het verleden nog overschoot, en die al jaren na mekaar wordt leeggehaald, nu zo ongeveer helemaal wordt opgesoupeerd.

Er is in de begroting 2013 immers nog geen sprake van enige structurele besparingen en dit ondanks de verkiezingsbelofte van zuinig en spaarzaam beleid. De kostenstructuur is dezelfde als die van de voorgaande jaren. Aan de departementen werd enkel gevraagd de begrote uitgaven te drukken waar mogelijk doch zonder enige achterliggende visie of beleid op langere termijn. Het is dus maar de vraag of dergelijke ‘besparingen’ zich in de praktijk ook effectief zullen realiseren.

Erger nog, onze jeugd zal het eerste slachtoffer zijn van deze ‘besparingsdrift’ van de meerderheid. Tal van verenigingen, jeugdbewegingen en jeugdorganisaties zien hun jaarlijkse bijdrage door de stad Sint-Truiden drastisch verlagen, zelfs helemaal verdwijnen.

Als er één afdeling is waarin toekomstgericht moet geïnvesteerd worden is het onze jeugd. Besparen om te besparen is immers zinloos als er geen toekomstvisie aan gekoppeld is.

Van hetzelfde laken een broek wanneer het over onze lokale economie gaat.

In de aanloop naar de verkiezingen werd het Truidense economisch beleid als enige in Limburg ‘gebuisd’ door haar lokale ondernemers.

En toch is van het zo lang beloofde ondernemersloket geen sprake meer in de beleidsnota van de meerderheid en zal het er dus ook in 2013 niet komen, ook al is de nood erg hoog.

Maar voor onze lokale economie moeten wij volgens de meerderheid niet bezorgd zijn; de beleidsnota geeft terzake immers twee krachtige signalen :

-voor de bevordering van de tewerkstelling wordt een budget uitgetrokken van  . . . . ocharme tweeduizend euro

En verder :

-‘Het is belangrijk om na te denken over hoe Truienaars kunnen ingeschakeld worden in de fruitpluk’

Als we allen samen het fruit gaan plukken zullen dus alle economische problemen opgelost zijn!! Jammer genoeg dus ook hier geen ernstige visie of doordacht beleid!!

Hoe lang gaat de meerderheid op deze manier nog bijkomende belastingen kunnen tegenhouden?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is