U bent hier
Erfgoedlab ‘Abdij van Sint-Trudo: Een stad binnen de stad’ geeft abdijsite nieuw leven
De historische Sint-Trudoabdij, het kloppende hart van Sint-Truiden, staat aan de vooravond van een veelbelovende transformatie. Het lokaal bestuur Sint-Truiden en erfgoedorganisatie Herita slaan de handen in elkaar om deze eeuwenoude abdijsite, met een oppervlakte van maar liefst 15.000 vierkante meter midden in het stadscentrum, opnieuw tot leven te brengen.
Historisch erfgoed
De Sint-Trudoabdij, die doorheen de eeuwen fungeerde als kloostergemeenschap en kleinseminarie, heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd als de historische kiem van Sint-Truiden. Een verwoestende brand in 1975 legde de abdijkerk volledig in de as, op de iconische Romaanse toren na. De abdijtoren werd in de jaren ’90 heropgebouwd en de academiezaal werd gerenoveerd, maar de site wacht nog steeds op een nieuwe, duurzame bestemming.
"De abdijsite is eigenlijk het kloppende hart van Sint-Truiden. Hier begon de geschiedenis van onze stad”, zegt schepen van Monumentenbeheer en onroerend erfgoed Mieke Claes. “Het is een van de belangrijkste erfgoedsites van onze stad, maar de laatste decennia is er te weinig gedaan met de site. Veel Truienaren weten ook niet goed wat er zich achter de muren van de abdij bevindt en dat is zonde. Door een samenwerking aan te gaan met erfgoedorganisatie Herita willen we op zoek gaan naar een manier om de abdij terug te geven aan onze inwoners. Het is de bedoeling om opnieuw beleving en draagvlak te creëren en samen op zoek te gaan naar een duurzame herbestemming op lange termijn”.
Een nieuwe toekomst met het Erfgoedlab
Om de Sint-Trudoabdij weer haar centrale plaats in de stadskern te geven en tegelijk haar historische waarde te onderstrepen, lanceren het lokaal bestuur Sint-Truiden en erfgoedorganisatie Herita het erfgoedlab ‘De abdij van Sint-Trudo: een stad binnen de stad'. Door middel van experimenten en tijdelijke invullingen krijgt de abdijsite een nieuwe, duurzame invulling.
“Na het Erfgoedlab in Damme, krijgt Herita ook in Sint-Truiden de kans om een Erfgoedlab op te zetten. We gaan aan de slag met de inzichten uit de eerdere labwerking en onderzoeken welke mogelijkheden het erfgoed van de Sint-Trudo-Abdij biedt. Deze bijzondere plek met haar rijke geschiedenis nodigt uit tot nieuwe initiatieven. Ik kijk ernaar uit om de statige poort van de abdij open te zwaaien en samen met de Truienaars en lokale partners verbindende erfgoedexperimenten aan te gaan!, vertelt Matthias Francken, algemeen directeur van Herita.
In nauw overleg met de inwoners
Het erfgoedlab zal in nauwe samenwerking met de inwoners van Sint-Truiden vormgegeven worden. Verschillende groepen, waaronder vrijwilligersorganisaties, kunstacademies, onderwijsinstellingen, socioculturele verenigingen en lokale ondernemers, worden betrokken bij het proces. Het erfgoedlab moet in de eerste plaats aansluiten bij de noden en wensen van de Truienaren. Daarbij worden de historiek en symbolische waarde van de abdij niet uit het oog verloren. De ambitie is om de abdijsite opnieuw te integreren in het dagelijks leven van de stedelingen. Op termijn moet de site uitgroeien tot een ontmoetingsplek waar cultuur, kunst en lokale ondernemers centraal staan.
Met het Erfgoedlab 'De abdij van Sint-Trudo: een stad binnen de stad' zetten het lokaal bestuur van Sint-Truiden en erfgoedorganisatie Herita een belangrijke stap in de herwaardering van dit waardevolle stuk erfgoed en geven ze het een nieuwe, toekomstgerichte bestemming.
“Als schepen kan ik alleen maar erg tevreden en dankbaar zijn voor deze samenwerking. Erfgoedorganisatie Herita is een zeer waardevolle partner die beschikt over de nodige kennis, ervaring en expertise om ons te begeleiden richting een duurzame bestemming. Deze overeenkomt is dus een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van de abdijsite”, vervolgt Mieke Claes.