Daling schuldenlast Sint-Truiden is een fabeltje

Op 22 oktober 2015, over deze onderwerpen: Filmpjes gemeenteraad, Politiek in Sint-Truiden
Stijging schulden

In 2014 gaat Sint-Truiden opnieuw 3 miljoen euro extra in het rood. De reserves van de stad zijn zo bijna helemaal opgesoupeerd en dalen van 8 naar amper 5 miljoen euro. Daarmee ontkracht N-VA-gemeenteraadslid Jo François het fabeltje dat het stadsbestuur de schulden heeft afgebouwd. Tijdens de gemeenteraad ondervroeg hij daarover Schepen Carlier, maar die ontweek het antwoord.

Stijging van 3 miljoen

Financieel expert Jo François berekende dat Sint-Truiden opnieuw stevig in het rood gaat omdat de stad natuurlijk ook instaat voor de schulden van Agost en het OCMW. “Het stadsbestuur is erg selectief in de cijfers die ze communiceren. De schulden op lange termijn zijn inderdaad gedaald, maar vooral omdat Agost een groot deel ervan boekhoudkundig opvangt. Dat is geen daling, maar een verschuiving. Gecombineerd met de schulden van het OCMW, is er zelfs een stijging van maar liefst 3 miljoen euro”, legt François uit.

N-VA Sint-Truiden vraagt aan het stadsbestuur om dringend werk te maken van de aangekondigde besparingen. “In 2014 steeg de personeelskost nog maar eens met 1 miljoen euro, en er staat nog voor 25 miljoen euro aan prestigeprojecten in de steigers. Ze zadelen de komende generatie op met een fameuze schuldenberg, als er niet gauw wat verandert”, aldus gemeenteraadslid François.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is