Bloesemfeest & Erfgoeddag, een dag vol traditie, landbouw en erfgoed in Sint-Truiden

Op 22 april 2024

Gisteren, zondag 21 april was een dag vol beleving en traditie in Sint-Truiden. Honderden bezoekers zakten naar het kerkje van Guvelingen af voor de traditionele bloesemzegening en trokken vervolgens naar Hasp-O Stadsrand voor één groot bloesemfeest. Ook de rondrit met een tachtigtal tractoren trok heel wat kijklustigen. Even tot rust komen, kon dan weer op domein ’t Speelhof waar onder andere yogasessies voor groot en klein werden georganiseerd ter gelegenheid van de Erfgoeddag. Daarnaast liep er doorlopend een tentoonstelling over de restauratiewerken die begin juni starten aan het kasteel op de site van het Speelhof.

“We konden dit jaar al vroeg genieten van de eerste bloesems. De natuur begon al te ontluiken eind maart. Tijdens de paasvakantie vonden dan ook heel wat bezoekers hun weg naar Sint-Truiden en werden de bloesemactiviteiten en logies druk bezocht. Zo raadpleegden 45 343 bezoekers de bloesemmeter op visitsinttruiden.be, kwamen ongeveer 6000 toeristen langs bij Toerisme Sint-Truiden, gingen 974 wandelaars op pad tijdens de schemerwandelingen en maakten 134 deelnemers een prachtige tocht met de bloesembus langs de bloeiende boomgaarden. De traditionele bloesemzegening en het bloesemfeest vormen het jaarlijkse hoogtepunt van de bloesemfestiviteiten.Voor Sint-Truiden en Haspengouw zijn het bloesemtoerisme en de fruitteelt erg belangrijke economische sectoren. Daarom vinden we het belangrijk om elk jaar de gelukszegen over de bloesems uit te spreken en zo hopelijk de fruitoogst veilig te stellen. Een tachtigtal boeren uit Sint-Truiden en omstreken zakten met hun fris gewassen tractoren af naar de Grote Markt voor een indrukwekkende tractorshow en trokken nadien met luid getoeter naar Hasp-O Stadsrand om de zegen te ontvangen. Heel indrukwekkend,” vertelt schepen van Toerisme Peter Deltour.

Traditionele bloesemzegening en Haspengouw (s)maakt
Naar goede gewoonte was er eerst de openingsceremonie van de bloesemzegening met lof door diaken Ivo Dams aan het kerkje van Guvelingen. Prachtig omkaderd met een lenteconcert en opgeluisterd door Haspengouwse fruitgedichten. Nadien trok het gezelschap in stoet door de boomgaarden richting Hasp–O Stadsrand voor de zegening van de bloesems, de bijen, de huisdieren, de fietsen en de tractoren. De Muziekkapel van de Chirojongens RvM Sint-Marten, gevolgd door De Keizerlijke Commanderie der Edele Haspengouwse Fruyteniers, Rémy Gressens -de jeugdambassadeur voor Haspengouw en het fruit-, de studiekring Guvelingen en de genodigden zorgden voor ambiance onderweg.

Bezoekers van het bloesemfeest kregen bovendien de primeur om te genieten van de eerste editie van ‘Haspengouw (s)maakt’. Ze konden er kennismaken met lokaal vakmanschap en de heerlijke lokale producten werden uitgebreid getest én goedgekeurd op het bloesemterras. Haspengouw (s)maakt strijkt de komende maanden nog tweemaal neer: in het Begijnhof op 19 mei en aan de burcht in Brustem op 16 juni.

Thuiskomen tijdens de Erfgoeddag
Niet alleen de bloesems werden gevierd in Sint-Truiden op zondag 21 april. Ook het indrukwekkende erfgoed dat Sint-Truiden rijk is, werd in de kijker gezet tijdens de Erfgoeddag met als thema ‘Thuis’. Een speciale shuttle reed de hele namiddag op en neer tussen domein ’t Speelhof en het kerkje van Guvelingen zodat bezoekers alle activiteiten van het Bloesemfeest en de Erfgoeddag vlot konden combineren.

“Voor deze editie van de Erfgoeddag hebben weer heel wat organisaties interessante lezingen, tentoonstellingen en workshops uitgewerkt rond het thema ‘Thuis’. We zijn hen hiervoor heel dankbaar. Op domein ’t Speelhof konden bezoekers even helemaal tot rust komen tijdens één van de yogasessies voor volwassenen of gewoon genieten van een lekkere kop koffie en gebak. Voor de jongste bezoekers waren er aangepaste voorlees- en yogasessies om hen spelenderwijs te laten kennismaken met relaxatietechnieken. Vandaag kon iedereen echt even helemaal thuiskomen in Sint-Truiden. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een tentoonstelling over het erfgoed en de cascorestauratie van het herenhuis te organiseren. In juni starten de werken op deze site en er komt heel wat bij kijken. De aannemer zal de stabiliteit en scheuren aanpakken, de aantastingen door vocht, zouten, zwammen en insecten behandelen en alle verweerde materialen vernieuwen. De site van het Speelhof blijft tijdens de werken toegankelijk voor het publiek, enkel de kernsite wordt om veiligheidsredenen afgesloten. Het Speelhof is voor vele Truienaren een ‘thuis’ en zal ook na de werken een plek blijven waarmee mensen zich kunnen verbinden”, besluit Mieke Claes, schepen van Onroerend erfgoed.

 

Volg de werken van het Speelhof online op www.sint-Truiden.be/restauratie-speelhof

 

Voor meer informatie over de komende toeristische activiteiten kan je terecht bij Toerisme Sint-Truiden via info.toerisme [at] sint-truiden.be of op 011 70 18 18.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is