Antieke kunstbeelden opnieuw te bewonderen in Ordingen

Op 26 april 2017, over deze onderwerpen: Politiek in Sint-Truiden

SINT-TRUIDEN – Op de voorbije gemeenteraad werd beslist om 21 monumentale beelden, die eigendom zijn van de stad, dertig jaar in bruikleen te geven aan de eigenaar van het kasteel van Ordingen. De beelden stonden te verkommeren in een opslagplaats van de stad. N-VA is tevreden dat deze beelden van onder het stof worden gehaald om publiek tentoon te stellen.

N-VA Sint-Truiden is tevreden met de samenwerking met de eigenaar van het kasteel van Ordingen, die het domein momenteel in ere herstelt. Het is logisch dat je als stad zulke initiatieven ondersteunt waar mogelijk. Dat deze beelden daar een mooie plaats hebben, daarover bestaat geen twijfel. We moeten ons erfgoed zoveel mogelijk tentoonstellen aan bezoekers, in een loods heeft niemand er iets aan.

Onze fractie heeft echter wel problemen met de aard van het contract. De beelden worden nu voor 30 jaar in bruikleen gegeven. Deze termijn kan telkens met 9 jaar verlengd worden. Ter verantwoording van deze lange periode hoopt de stad dat de bruiklener de beelden zal renoveren, maar dit is contractueel niet vastgelegd.

“Ons voorstel was dan ook dat het stadsbestuur een keuze maakt”, zegt Engelbosch, “Of je schrijft een renovatieplicht in in het contract, of je verkort de duur van de bruikleen, tot bijvoorbeeld 15 jaar, waarna ze terugvraagbaar zouden zijn”. Het zou immers jammer zijn de beelden niet terug te kunnen vragen indien er zich een opportuniteit zou voordoen om ze in één van de stadsgebouwen te plaatsen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is