Lokaal bestuur handhaaft op terrein: naleven vergunning is een verantwoordelijkheid van iedereen

Op 18 juli 2025

Het lokaal bestuur Sint-Truiden voert actief handhaving op het terrein. Inwoners, aannemers en iedereen die werken uitvoert op het grondgebied, worden eraan herinnerd dat het hun verantwoordelijkheid is om steeds in orde te zijn met de regelgeving en tijdig hun omgevingsvergunning aan te vragen. Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete.

Het lokaal bestuur drijft de handhaving van het stedenbouwkundig reglement op. Dat handhavingsplan werd eind 2020 op de gemeenteraad goedgekeurd. Daarnaast werft ze een handhavingscoördinator stedenbouw en milieu aan, die zal toezien op de correcte naleving van de omgevingsregels en een strategisch handhavingsplan uitwerken met duidelijke prioriteiten.

Dubbele opdracht
Omgevingsvergunningen vormen de spelregels voor hoe we omgaan met onze ruimte, natuur en leefmilieu. Zonder handhaving verliezen deze regels hun waarde. Gerichte controle is essentieel voor een geloofwaardig beleid. De ambtenaren zullen dan ook systematischer controleren op het naleven van de opgelegde voorwaarden.

Erfgoedstad
Speciale aandacht gaat uit naar het in stand houden van belangrijke landschappelijke waarden zoals natuurverbindingen, hoogstamboomgaarden en karakteristieke wegen. Daarnaast ziet Sint-Truiden ook toe op haar status als erfgoedstad. Op het grondgebied bevinden zich heel wat beschermde monumenten, waardevolle panden en beschermde stadsgezichten. Inbreuken aan deze elementen worden nauwgezet opgevolgd.

Het lokaal bestuur heeft een aantal specifieke prioriteiten waar extra op gecontroleerd wordt. Dit gaat dan om situaties waarbij ééngezinswoningen verder opgedeeld worden zonder de juiste omgevingsvergunning of inbreuken die de waterbuffering in overstromingsgevoelige gebieden schade toebrengen. Zo werd er recent nog een dossier opgestart voor een woning waar er zonder vergunning een aanzienlijk deel aan de woning werd bijgebouwd, elementen aan de gevel werden gewijzigd en een groot stuk van de tuin werd verhard. Bovendien ligt de woning in een overstromingsgevoelige omgeving.

Als lokaal bestuur is het onze taak om het grondgebied goed te beheren, daar zijn specifieke regels voor nodig. De reden dat we bijvoorbeeld erg streng zijn in onze voorschriften om woningen onder te verdelen, is om huisjesmelkerij tegen te gaan. Andere voorschriften zijn er ter bescherming van watergevoelige gebieden of bijzondere uitzichten. De wijkinspecteurs van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken kregen de opdracht om inbreuken rond ruimtelijke ordening en leefmilieu extra op te volgen.

Ondersteuning
Maar handhaving is meer dan alleen controleren en sanctioneren. Het bestuur ziet het ook als een manier om burgers, bedrijven en uitvoerders te sensibiliseren en te ondersteunen bij het correct toepassen van steeds complexere regelgeving.

“Vergunningverlening en handhaving zijn twee zijden van dezelfde medaille,” vult schepen van Ruimtelijke ordening en Wonen Mieke Claes aan. “Een goede regelgeving is belangrijk maar pas wanneer die ook wordt nageleefd, maken we écht het verschil. Dat zorgt voor rechtszekerheid en vergroot het draagvlak bij bewoners en ondernemers. We zullen inwoners steeds eerst aanspreken en de kans geven om zich in regel te stellen. Merken we dat dit niets oplevert, dan ondernemen we verdere stappen.”

Het lokaal bestuur rekent op een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen die in Sint-Truiden bouwt, verbouwt of andere ingrepen doet in de leefomgeving, moet zich bewust zijn van de regels en ervoor zorgen dat hij of zij in orde is met de nodige vergunningen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is