Archeologisch onderzoek op de projectsite Sint-Anna onthult geheimen over de geschiedenis van Sint-Truiden

Op 20 maart 2024

Waar het vroegere Sint-Anna ziekenhuis zich bevond zal weldra plaats gemaakt worden voor een nieuwe woonwijk met zorgvoorzieningen. In augustus starten de werkzaamheden. Aangezien dit project in een archeologisch potentieel waardevol gebied ligt, vindt er momenteel een archeologisch onderzoek plaats.

De site ligt binnen de historische stadskern van Sint-Truiden met de abdij in de nabijheid, het kapucijnenklooster en de Grauwzusters ten noorden ervan. Ter hoogte van het projectgebied werd omstreeks 1396 het voormalig Hiëronymusdal opgericht. Enkele zusters betrokken het huis “Op ten Steenaert” en legden zich toe op ziekenverpleging. Ze kregen toelating om een kapel te bouwen en om hun eigen kerkhof aan te leggen.

De archeologische vondsten dateren voornamelijk uit de periode tussen de 14de en 16de eeuw en kunnen gelinkt worden aan het Hiëronymusdal.

Bijzondere vondsten zijn een scherf van een steengoed kruik met een afbeelding van Maria met kind en een deel van een mal met de geboorte van Christus op afgebeeld. Na afronding van het onderzoek zullen de archeologische objecten in het erfgoeddepot GAZO worden bewaard.

Het nieuwbouwproject op de Sint-Annasite richt zich nog steeds op zorg. Zo wordt er geen afbreuk gedaan aan de historische en archeologische waarden. In een eerste fase zal een woonzorgconcept worden gerealiseerd met wooneenheden, een lokaal dienstencentrum gemengd met assistentiewoningen en reguliere woningen. In een volgende fase wordt op de rest van het terrein een gemengd woonprogramma met verschillende stedelijke voorzieningen en enkele zorggerelateerde voorzieningen gebouwd.

Mieke Claes, Schepen van Ruimtelijke ordening, Wonen & Onroerend erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is